Books famous - Set 12

1)   Which Indian author in May 2016 won the prestigious 2016 Scholastic Asian Book Award for her work 'Codex : The Lost Treasure of the Indus' ?

a. Anita Desai
b. Aditi Krishna Kumar
c. Rupa Iyer
d. Preethi Nair
Answer  Explanation 

ANSWER: Anita Desai

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The Arabic work of al-Biruni that gave an account of the subcontinent is called __________?

a. Kitab - Al Hind
b. Kitab - Al Bharat
c. Pustak - Al Hind
d. Pustak - Al Bharat
Answer  Explanation 

ANSWER: Pustak - Al Bharat

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is the name of the book which was awarded the golden man Booker Prize 2018?

a. The English Patient
b. verything Under
c. The Long Take
d. Washington Black
Answer  Explanation 

ANSWER: Washington Black

Explanation:
The English Patient by Michael Ondaatje (Bloomsbury) was crowned the best work of fiction from the last five decades of the Man Booker Prize, announced on Sunday 8 July, 2018. The Golden Man Booker winner was revealed at the closing event of the Man Booker 50 Festival in Royal Festival Hall at Southbank Centre.


4)   Who is the author of "India: From Midnight to the Millennium"?

a. Anuj Tiwari
b. Mitali Meelan
c. Shashi Tharoor
d. Jhumpa Lahiri
Answer  Explanation 

ANSWER: Mitali Meelan

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Who is the author of "Interpreter of Maladies"?

a. Jhumpa Lahiri
b. Amish Tripathi
c. Ravinder Singh
d. Salman Rushdie
Answer  Explanation 

ANSWER: Salman Rushdie

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The author of the book "The People's President: Dr. A P J Abdul Kalam" is:

a. Tarun Vijay
b. Sumitra Mahajan
c. KC Pant
d. SM Khan
Answer  Explanation 

ANSWER: KC Pant

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Who is the author of the book “A Life Less Ordinary : A Memoir”?

a. Salman Rushdie
b. Arundhati Roy
c. Baby Halder
d. Rohinton Mistry
Answer  Explanation 

ANSWER: Arundhati Roy

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Who is the author of the book titled "The Sellout"?

a. Paul Beatty
b. Arvind Adiga
c. Elenor Catton
d. Howard Jacobson
Answer  Explanation 

ANSWER: Howard Jacobson

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Match the following__________?

a. I – 2, II – 3, III – 1
b. I – 1, II – 3, III – 2
c. I – 3, II – 1, III – 2
d. I – 3, II – 2, III – 1
Answer  Explanation 

ANSWER: I – 3, II – 2, III – 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Who is the author of the book ­ "The White Tiger"?

a. Maneesh Tripathi
b. Aravind Adiga
c. Arvind Joshi
d. Vijay Lohkare
Answer  Explanation 

ANSWER: Maneesh Tripathi

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Which of the following is a book written by Shashi Tharoor?

a. It's Not About You
b. Invisible People
c. An Era of Darkness
d. Democrats and Dissenters
Answer  Explanation 

ANSWER: Invisible People

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Who is the author of the book titled 'Citizen and Society'?

a. Pranab Mukherjee
b. Hamid Ansari
c. Nandan Nilekani
d. Satyajit Ray
Answer  Explanation 

ANSWER: Pranab Mukherjee

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Who is the author of the book 'Why I am a Hindu' published in 2017?

a. Shashi Tharoor
b. Manmohan Singh
c. Arnab Goswami
d. Venkaiah Naidu
Answer  Explanation 

ANSWER: Venkaiah Naidu

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The Biography of Humayun was written by _________?

a. Nur Jehan
b. Jodha
c. Anarkali
d. Gulbadan Begum
Answer  Explanation 

ANSWER: Anarkali

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Who is the author of book ‘Keeping the Faith: Memoirs of a Parliamentarian’?

a. David Omand
b. Raja Shehadeh
c. Raghav Bahl
d. Somnath Chatterjee
Answer  Explanation 

ANSWER: Raghav Bahl

Explanation:
Somnath Chatterjee is the author of book ‘Keeping the Faith: Memoirs of a Parliamentarian’.


16)   Who wrote 'Nyaya Sutra'?

a. Vyasa
b. Gautam
c. Kapila
d. Charaka
Answer  Explanation 

ANSWER: Vyasa

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Upanishad Books are: _______?

a. On religion
b. On yoga
c. On the law
d. On philosophy
Answer  Explanation 

ANSWER: On the law

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Who wrote "Romeo & Juliet"?

a. Jane Austen
b. Mark Twain
c. Toni Morrison
d. William Shakespeare
Answer  Explanation 

ANSWER: Toni Morrison

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Who is the author of "Chokher Bali"?

a. Rabindranath Tagore
b. Jhumpa Lahiri
c. Amish Tripathi
d. Chetan Bhagat
Answer  Explanation 

ANSWER: Chetan Bhagat

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Who is the author of ‘The Windfall’?

a. Manmohan Singh
b. Amitav Ghosh
c. Diksha Basu
d. Arundhati Roy
Answer  Explanation 

ANSWER: Amitav Ghosh

Explanation:
No explanation is available for this question!