Books famous - Set 2

1)   Who is the author of the controversial book 'Forbidden verses

a. Abu nuwaz
b. Salman Rushdie
c. D.H.Lawrence
d. Ms. Taslima Nasreen
Answer  Explanation 

ANSWER: Ms. Taslima Nasreen

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What is Harry Potter's owl's name

a. Hedwig
b. Honey Dukes
c. Money Duke
d. Eagle
Answer  Explanation 

ANSWER: Eagle

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Who wrote the book 'Rama Charita Manas?

a. Tulsi Das
b. Bhakta Kabir
c. Bhakta Ramdev
d. Valmiki
Answer  Explanation 

ANSWER: Valmiki

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The general happiness is the end of the state ' Who said this?

a. Plato
b. Hegel
c. Hegeet
d. Bentham
Answer  Explanation 

ANSWER: Hegeet

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The religious text of the Jews is named as

a. The Analectus
b. Torah
c. Tripatika
d. Zend Avest
Answer  Explanation 

ANSWER: The Analectus

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Who is the author of "Koonalamma Padalu" ?

a. Arudra
b. Gaddar
c. Sri Sri
d. Devulapalli Krishnasastry
Answer  Explanation 

ANSWER: Devulapalli Krishnasastry

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The lead character in the film ' The Bandit Queen ' has been played by

a. Shabana Azmi
b. Rupa Gangulu
c. Seema Biswas
d. Arundhati ray
Answer  Explanation 

ANSWER: Rupa Gangulu

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Who is the author of the book 'WE INDIANS

a. Khushwant Singh
b. Mulk Raj Anand
c. Nirad C. Chaudhary
d. Subramanya Swamy
Answer  Explanation 

ANSWER: Subramanya Swamy

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Who composed the National Anthem ' Jana Gana Mana

a. Rabindranath Tagore
b. R.D.Dinkar
c. Bakim Chandra Chatterjee
d. Sarojini Naidu
Answer  Explanation 

ANSWER: Sarojini Naidu

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The book ' Gullivers Travels ' was written by

a. Charles Lamb
b. Charles Dickens
c. Alexander Dumas
d. Jonathan Swift
Answer  Explanation 

ANSWER: Alexander Dumas

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Who has penned a book titled 'I Do What I Do: On Reform, Rhetoric and Resolve' ?

a. Ajay Tyagi
b. Raghuram Rajan
c. Bimal Jalan
d. Urjit Patel
Answer  Explanation 

ANSWER: Ajay Tyagi

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The book “Indira Gandhi – A life in Nature”, authored by ___________?

a. Jairam Ramesh
b. Anand Sharma
c. Ghulam Nabi Azad
d. Chetan Bhagath
Answer  Explanation 

ANSWER: Chetan Bhagath

Explanation:
The book “Indira Gandhi – A life in Nature”, was launched by Congress president Sonia Gandhi at the Indira Gandhi Memorial in the presence of former ministers, bureaucrats and environmentalists who worked closely with her to frame some of country’s landmarks wildlife and environment laws. Renowned mountaineer Capt Manmohan Singh Kohli recalled how Gandhi once told him “please call me as a daughter of the mountains”. The book has been written by former Union minister Jairam Ramesh and it has been published by Simon & Schuster.


13)   Zulfi, MyFriend ' is a book written by?

a. Z.A. Bhutto
b. Md. Ali Jinnah
c. Khushwant Singh
d. Piloo Modi
Answer  Explanation 

ANSWER: Khushwant Singh

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Who wrote the social contract?

a. Jean-Jacques Rousseau
b. Immanuel Kant
c. John Locke
d. Voltaire
Answer  Explanation 

ANSWER: Voltaire

Explanation:
Jean-Jacques Rousseau (1712–1778), in his influential 1762 treatise The Social Contract, outlined a different version of social contract theory, as the foundations of political rights based on unlimited popular sovereignty.


15)   The book ' Discovery of India ' is written by

a. Maithilisharan Gupt
b. Mahadevi Verma
c. Ramdhari Singh Dinkar
d. Surya Kant Tripathi Nirala
Answer  Explanation 

ANSWER: Mahadevi Verma

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The book which deals with the love plays of the Dark Lord Krishna and his fair beloved Radha

a. Meghdoot
b. Raghuvamsa
c. Geet Govinda
d. Padmavat
Answer  Explanation 

ANSWER: Raghuvamsa

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The noval ' Post office ' was written by

a. Rabindranath Tagore
b. K.M. Munshil
c. R.D.Dinkar
d. Neeraj
Answer  Explanation 

ANSWER: Neeraj

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The President of India, Shri Pranab Mukherjee received the first copy of a book“President Pranab Mukherjee – A Statesman” on 2nd July 2017 from ________ at a function held at Rashtrapati Bhavan?

a. Sumitra Mahajan
b. Arun Jaitley
c. Hamid Ansari
d. Narendra Modi
Answer  Explanation 

ANSWER: Hamid Ansari

Explanation:
The President expressed his gratitude to The Statesman for bringing out a photo essay on the 13th Presidency. He appreciated the wonderful photos taken by Shri Varun Joshi from The Statesman that feature in the photo essay. Prime Minister, Shri Narendra Modi said that the photo essay was important from the historical perspective.


19)   Famous book ' The Return of the Native ' is written by

a. Thomos Hardy
b. Bill Gates
c. M.M.Kaya
d. Lioy Douglas
Answer  Explanation 

ANSWER: Lioy Douglas

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Who is the author of the book "Flaming Tresses of Draupadi" ?

a. Smriti Irani
b. Veerappa Moily
c. Mallikarjun Kharge
d. None
Answer  Explanation 

ANSWER: Smriti Irani

Explanation:
No explanation is available for this question!