Books famous - Set 7

1)   The Nobel Prize in Economics was started in

a. 1901
b. 1936
c. 1957
d. 1967
Answer  Explanation 

ANSWER: 1957

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which of the statements given below are correct____________?
1. The author of the novel 'Ancillary Justice' is Charles Stross.
2. The author of the novel 'Air' is Ann Leckie.
3. The author of the novel 'Mission Earth' is L. Ron Hubbard.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1, 2 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Name the poet who wrote "Prithviraj Raso", a poem describing Prithviraj Chauhan's life

a. Vir Siroja
b. Chand Bardai
c. Meerja Umed
d. Nur Fateh
Answer  Explanation 

ANSWER: Vir Siroja

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the statements given below are correct_________?
1. The author of the novel 'Dodgers' is Don Winslow.
2. The author of the novel 'Forty Thieves' is Bill Beverly.
3. The author of the novel 'The Corrections' is Thomas Perry.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which of the statements given below are correct____________?
1. The author of the novel 'Forty Thieves' is Thomas Perry.
2. The author of the novel 'Half of a Yellow Sun' is Jennifer Egan.
3. The author of the novel 'Middlesex' is Chimamanda Ngozi Adichie.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which of the statements given below are correct__________?
1. The author of the novel 'A Head Full of Ghosts' is M.R Carey.
2. The author of the novel 'The Cartel' is Don Winslow.
3. The author of the novel 'Dodgers' is Bill Beverly.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which of the statements given below are correct____________?
1. The author of 'The Great Indian Novel' is A.P.J. Abdul Kalam.
2. The author of 'A Foreign Policy For India' is I.K Gujral.
3. 'Wings of Fire' is an Autobiography of A.P.J. Abdul Kalam


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The book Taste of India is written by

a. Ramachandra Guha
b. Khushwanth Singh
c. Chetan Bhagat
d. Madhur Jaffrey
Answer  Explanation 

ANSWER: Chetan Bhagat

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the statements given below are not correct_______?
1. The author of 'India 2020: A Vision for the New Millennium' is Shashi Tharoor.
2. The author of 'The Great Indian Novel' is A.P.J. Abdul Kalam.
3. The author of 'My Country My Life' is I.K Gujral.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the statements given below are correct____________?
1. The author of 'A Foreign Policy For India' is L.K Advani.
2. 'Wings of Fire' is a book written by A.P.J Abdul kalam.
3. 'Open' is an Autobiography of Andre Agassi.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Which of the statements given below are correct____________?
1. The author of 'A Foreign Policy For India' is L.K Advani.
2. 'Wings of Fire' is a book written by A.P.J Abdul kalaam.
3. 'Open' is an Autobiography of Andre Agassi.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Which of the statements given below are correct____________?
1. The author of the novel 'Atonement' is Ian McEwan.
2. The author of the novel 'The Sound and the Fury' is L. Ron Hubbard.
3. The author of the novel 'White Teeth' is Zadie Smith.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Which of the statements given above are correct____________?
1. The author of the novel 'Brave New World' is Aldous Huxley.
2. The author of the novel 'An Affair Downstairs' is Sherri Browning.
3. The author of the novel 'Darkness at Noon' is Victor LaValle.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1, 2 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The book Mother India was authored by

a. Annie Besant
b. Katherine Mayo
c. Mrinalini Sinha
d. Lala Lajpath Rai
Answer  Explanation 

ANSWER: Annie Besant

Explanation:
The book Mother India (1927) is a polemical book by American historian Katherine Mayo which attacks Indian society, religion and culture.


15)   Regarding the Magna Carta, which statement is false?

a. The document assured all English citizens freedom of speech.
b. The document required trial by a jury of one's peers.
c. The meeting of the English Barons and King John occurred at Runnymede.
d. King John was forced to sign the document.
Answer  Explanation 

ANSWER: The document assured all English citizens freedom of speech.

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Who is the author of the book 'Panchashati Galpo'?

a. Atin Bandyopadhyay
b. Samaresh Basu
c. Moti Nandi
d. Buddhadeb Guha
Answer  Explanation 

ANSWER: Buddhadeb Guha

Explanation:
The author of the book 'Panchashati Galpo' is Atin Bandyopadhyay or Atin Banerjee. He was a writer of Bengali literature.


17)   Which of the statements given below are correct____________?
1. The author of the novel 'Missile Gap' is Charles Stross.
2. The author of the novel 'Bird Box' is Victor LaValle.
3. The author of the novel 'The City and the City' is China Mieville.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The Great Gatsby is written in which point of view?

a. first person limited
b. first person omniscient
c. third person limited
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: None of the above

Explanation:
A first person point of view is said by a character who is involved in the events of the story and unlike third person point of views will actually use words such as 'we' or

The Great Gatsby is told from the point of view of Nick Carroway. He is from the Midwest but narrates the story after it takes place in the East. As such, he is an outsider and tends to judge what he experiences in the East based on his midwestern ideas and values.

Nick makes an effort to assure the reader that he is nonjudgmental and completely honest. This is ironic because he is very judgmental and opinionated.


19)   The Republic" was written by whom?

a. Plato
b. Aristotle
c. Pythagoras
d. Socrates
Answer  Explanation 

ANSWER: Socrates

Explanation:
The Republic was written by Plato.


20)   Who wrote the English Bill of Rights?

a. Parliament of England
b. King James II
c. Mary II
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: None of the above

Explanation:
The Bill of Rights, also known as the English Bill of Rights, is an Act of the Parliament of England that sets out certain basic civil rights and clarifies who would be next to inherit the Crown.