Soil Mechanics & Foundation Engineering - Set 4

1)   The average coefficient of permeability of natural deposits________________?

a. parallel to stratification is always greater than that perpendicular to stratification
b. parallel to stratification is always less than that perpendicular to stratification
c. is always same in both directions
d. parallel to stratification may or may not be greater than that perpendicular to stratification
Answer  Explanation 

ANSWER: parallel to stratification is always less than that perpendicular to stratification

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Within the consolidation process of a saturated clay__________________?

a. a gradual increase in neutral pressure and a gradual decrease in effective pressure takes place and sum of the two is constant
b. a gradual decrease in neutral pressure and a gradual increase in effective pressure takes place and sum of the two is constant
c. both neutral pressure and effective pressure decrease
d. both neutral pressure and effective pressure increase
Answer  Explanation 

ANSWER: both neutral pressure and effective pressure decrease

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The most suitable method for drainage of fine grained cohesive soils is________________?

a. well ppint system
b. vacuum method
c. deep well system
d. electroosmosis method
Answer  Explanation 

ANSWER: well ppint system

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Coefficient of consolidation of a soil is affected by_______________?

a. compressibility
b. permeability
c. both compressibility and permeability
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: none of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Time factor for a clay layer is_______________?

a. a dimensional parameter
b. directly proportional to permeability of soil
c. inversely proportional to drainage path
d. independent of thickness of clay layer
Answer  Explanation 

ANSWER: inversely proportional to drainage path

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Coefficient of consolidation for clays normally_______________?

a. decreases with increase in liquid limit
b. increases with increase in liquid limit
c. first increases and then decreases with increase in liquid limit
d. remains constant at all liquid limits
Answer  Explanation 

ANSWER: increases with increase in liquid limit

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Degree of consolidation is________________?

a. directly proportional to time and inversely proportional to drainage path
b. directly proportional to time and inversely proportional to square of drainage path
c. directly proportional to drainage path and inversely proportional to time
d. directly proportional to square of drainage path and inversely proportional to time
Answer  Explanation 

ANSWER: directly proportional to drainage path and inversely proportional to time

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which one of the following clays behaves like a dense sand ?

a. over-consolidated ciay with a high over-consolidation ratio
b. over-consolidated clay with a low over-consolidation ratio
c. normally consolidated clay
d. under-consolidated clay
Answer  Explanation 

ANSWER: over-consolidated clay with a low over-consolidation ratio

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Clay layer A with single drainage and coefficient of consolidation Cv takes 6 months to achieve 50% consolidation. The time taken by clay layer B of the same thickness with double drainage and coefficient of consolidation Cv/2 to achieve the same degree of consolidation is_________________?

a. 3 months
b. 6 months
c. 12 months
d. 24 months
Answer  Explanation 

ANSWER: 6 months

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Compressibility of sandy soils is______________?

a. almost equal to that of clayey soils
b. much greater than that of clayey soils
c. much less than that of clayey soils
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: none of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Coefficient of compressibility is_______________?

a. constant for any type of soil
b. different for different types of soils and also different for a soil under different states of consolidation
c. different for different types of soils but same for a soil under different states of consolidation
d. independent of type of soil but depends on the stress history of soil
Answer  Explanation 

ANSWER: different for different types of soils but same for a soil under different states of consolidation

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Coarse grained soils are best compacted by a_______________?

a. drum roller
b. rubber tyred roller
c. sheep’s foot roller
d. vibratory roller
Answer  Explanation 

ANSWER: drum roller

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   The maximum dry density upto which any soil can be compacted depends upon____________?

a. moisture content only
b. amount of compaction energy only
c. both moisture content and amount of compaction energy
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: none of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The ultimate consolidation settlement of a soil is________________?

a. directly proportional to the voids ratio
b. directly proportional to the compression index
c. inversely proportional to the compression index
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: inversely proportional to the compression index

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   A normally consolidated clay settled 10 mm when effective stress was increased from 100 kN/m2 to 200 kN/ m2. If the effective stress is further increased from 200 kN/ m2 to 400 kN/ m2, then the settlement of the same clay is__________________?

a. 10 mm
b. 20 mm
c. 40 mm
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 20 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The ultimate consolidation settlement of a structure resting on a soil_______________?

a. decreases with the increase in the initial voids ratio
b. decreases with the decrease in the plastic limit
c. increases with the increase in the initial voids ratio
d. increases with the decrease in the porosity of the soil
Answer  Explanation 

ANSWER: decreases with the decrease in the plastic limit

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Direct measurement of permeability of the specimen at any stage of loading can be made_______________?

a. only in fixed ring type consolido-meter
b. only in floating ring type consolido-meter
c. both (A) and (B)
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: only in floating ring type consolido-meter

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   With the increase in the amount of compaction energy________________?

a. optimum water content increases but maximum dry density decreases
b. optimum water content decreases but maximum dry density increases
c. both optimum water content and maximum dry density increase
d. both optimum water content and maximum dry density decrease
Answer  Explanation 

ANSWER: both optimum water content and maximum dry density increase

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   For a loose sand sample and a dense sand sample consolidated to the same effective stress_____________?

a. ultimate strength is same and also peak strength is same
b. ultimate strength is different but peak strength is same
c. ultimate strength is same but peak strength of dense sand is greater than that of loose sand
d. ultimate strength is same but peak
Answer  Explanation 

ANSWER: ultimate strength is same but peak

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   For better strength and stability, the fine grained soils and coarse grained soils are compacted respectively as____________________?

a. dry of OMC and wet of OMC
b. wet of OMC and dry of OMC
c. wet of OMC and wet of OMC
d. dry of OMC and dry of OMC where OMC is optimum moisture content
Answer  Explanation 

ANSWER: wet of OMC and wet of OMC

Explanation:
No explanation is available for this question!